Bemutatkozik a 2022/2023-as tanév kilencedikes osztálykísérője: Eördögh Sára

Nekem olyan, mintha mindig is Waldorf-szellemiségű lettem volna, hiszen amikor új gondolatokkal ismerkedem ebben a témában, már ismerősként csengenek. Második éve tanítok a Tiszta Forrás Waldorf Általános Iskolában és Gimnáziumban, de rögtön azt éreztem, bár én is egy ilyen iskolába járhattam volna. Nekem sok nehéz, szorongató érzést jelentett gyerekkoromban az iskolába járás. Ebben a Waldorf-intézményben ébredtem rá, hogy ez másképp is lehet. Két kis testvérem és egy unokaöcsém is ebbe az iskolába jár, rajtuk tapasztalom, hogy az otthonmaradás, lógás, szóba sem jöhet, ha lehet menni suliba. A színes, izgalmas programok, nyugodt légkör a legideálisabb környezet a gyermeknek arra, hogy játékokon, meséken keresztül tapasztaljon, tanuljon, fejlődjön.

Gyermekkorom óta állatok, lovak, kutyák között nőttem fel, és sokat tanultam tőlük is a tanulásról, tudásról, energiáról, vizualizációról, erőszakmentes kommunikációról. Ezt a tudást sokszor használom a gyerekek között is, és azt tapasztalom, hogy hihetetlen jól működik. Számomra nagyon fontos egy harmonikus légkör megteremtése, ahol a gyerekek biztonságban érezhetik magukat, inspirálva a játékra, alkotásra, tanulásra.
  2008-ban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet “Biztonságos Iskolákért” pályázat nyerteseként, lehetőségem nyílt bemutatni az Erkel Ferenc Általános Iskolában végzett programomat, amit akkor “Szelídítsd meg a sárkányod” néven végeztem a művészeti óráimon. Ezzel a feszültségoldó, harmonizáló technikával jelentős eredményeket értem el több gyereknél is. Nagyon sokat tanultam én is ez alatt az idő alatt, és új lehetőségek is körvonalazódtak számomra. Azóta is foglalkoztat ez a téma. Óráimon, valamint a tanórákon kívül is nagy hangsúlyt fektetek a feszültségoldó gyakorlatokra, a bántás és bántalmazás megelőzésére, megbeszélésére, oldására. Számomra a cél egy olyan közös szeretetnyelv kialakítása, aminek alapja az a szeretet, ami Világunkat mozgatja, eszköze pedig egymás elfogadása.
Szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan iskolában taníthatok, ahol ezeket a törekvéseimet támogatják és szívesen társulnak is hozzá.
  A következő év új kihívásokat hoz számomra, hiszen gimnáziumunk 2022 szeptemberében induló kilencedik osztályának kisérését vállaltam fel. Nagyon várom ezt a közös munkát. Szeretném törekvéseimet az irodalom és a művészet kincsein keresztül, mint kicsiny magokat, virágokat az ifjak lelkébe ültetgetni.