Csikós Katalin

Csikós Katalin vagyok, 1986. április 4-én Kiskunfélegyházán születtem és itt élek családommal azóta is. Gyermekkoromban tanulmányaimat meghatározta az ének-zene, egy zene-tagozatos általános iskolába jártam, ahol a néptánc, a gyermekkórus a minden napi életünk részévé vált. Tanulmányaimat a Móra Ferenc Gimnáziumban folytattam tovább, ahol még 4 évig elkísért a zene, kamarakórus tagként. Idegenvezető vizsga után, 4 évig a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történész hallgató voltam. Ekkor érkezett a belső hívás, lehetőség, hogy bekapcsolódhassak a félegyházi Waldorf óvoda életébe. Az állami óvodapedagógus szakot rektori kitüntetéssel végeztem Kecskeméten, majd a Waldorf óvódapedagógus képzést is elkezdtem, idén diplomázom.

Úgy tartják, a Waldorf pedagógia szíve az óvoda, ezt hiszem és tapasztalom én is immár 12 éve. Mit jelent nekem a Waldorf? Családias légkör, szeretetteljes, de tudatos határok állítása, biztonságos-megtartó erő a mindennapokban és a közösség szintjén is, egészséges ritmus és áramlás.

A kisgyermek mindent utánoz, ebből építi fel saját életét. A lényeget utánozza le, a légkört, ami őt körülveszi. Azt gondolom, ha tanulmányaim alatt egyetlen kulcs mondatot kellene kiemelnem akkor az Bóna László szavai lennének: „Az utánzás egészségessé vagy beteggé tesz!” A legfontosabb feladatomnak tehát azt tartom Waldorf óvónőként, hogy olyan légkört, életteret alakítsunk ki a gyermekek köré, amely utánzásra méltó és gyógyítólag hat rájuk.

Elengedhetetlen szerepe van a harmonikus gyermekfejlődéshez azonban a szoros együttműködésnek szülő és pedagógus között, ez a közös munka kizárólag kölcsönös bizalmon alapulhat.

A mindennapok pillanatai közül a legkedvesebb számomra a mese idő, imádok mesélni gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Ha az ember varázslatot akar, akkor mesélni kezd!